Anal Fistül

Anal Fistül

Anal fistül çoğunlukla daha önceden meydana gelmiş anal apsenin bir sonucu olarak oluşur. Anüsün hemen iç yüzünde küçük kesecikler bulunur. Bu kesecikle bir kanalla anüse açılır bu kanalın tıkanması enfeksiyon ve apse gelişimine neden olur. Fistül bu kesecik ile anüsün kenarındaki ve dışına doğru olan cilt (daha önce apse meydana gelmiş cilt) arasında bir tünel oluşumu ile karakterizedir.

Anal Fistüle Neden Durumlar Nedir?

Apse boşaldıktan sonra, anüs iç yüzündeki kesecik ile apse gelişen cilt arasında bir tünel meydana gelir. Ve buradan cilde iltihaplı akıntı olmasına neden olur. Eğer akıntının olduğu cilde açılan ağız tıkanırsa tekrar apse gelişebilir.

Anal Apse veya Anal Fistülün Semptomları Nelerdir?

Anal apse, anüs çevresinde şiddetli ağrı ve dolgunluk-şişlik semptomları ile birliktedir. Ayrıca kişide halsizlik, ateş ve titreme gibi yakınmalara neden olur. Anal fistül ile ilgili yakınmalar anüs çevresindeki ciltte tahriş, akıntı ve akıntı sonrasında o bölgede bir rahatlama hissi şeklindedir.

Anal Apse Her Zaman Anal Fistüle Dönüşür mü? 

HAYIR! Anal fistüllerin yaklaşık %50 kadarı anal apselerden gelişir. Yine de bu durumu tahmin etmek mümkün değildir.

Anal Apse Nasıl Tedavi Edilir?

Anal apse, anüse yakın bir yerden cilde yapılan kesi ile boşaltılmalıdır. Çoğu zaman o bölgenin uyuşturulması yeterli olur. Ancak daha büyük apseler özellikle diyabetik veya bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda ameliyathane şartlarında belden aşağısı uyuşturularak boşaltılmalıdır.

Anal Fistülde Tedavi Nasıldır?

Anal fistülün tedavisi cerrahidir. Tedavi çok net olmakla birlikte uygulanan cerrahi tedavi yöntemlerinin kendine özgü riskleri mevcuttur. Bu nedenle tecrübeli bir kolon ve rektum cerrahi tarafından gerçekleştirilmelidir. Çok nadir olarak apse ile eş zamanlı fistül tedavisi de yapılabilir, ancak çoğu zaman apseyi takiben fistül oluşması için 6-8 hafta veya daha uzun zaman geçmesi gerekir. Fistül cerrahisi fistülü oluşturan tünelin bulunup açılmasını içerir. Bu işlem bazen anüste dışkı ve gaz tutabilmeyi sağlayan kasların bir kısmının kesilmesini gerektirebilir. Bu tünelin iç ve dış ağzı bulunarak tünel açılır ve içerden dışarı doğru kendiliğinden iyileşmesi sağlanır. Fistül tedavisi günübirlik cerrahi olarak gerçekleştirilebilir. Hasta aynı gün veya ertesi sabah taburcu edilir. Ancak daha karışık fistüllerde hastaneden daha uzun kalmak gerekebilir.

Fistül Cerrahisinden Sonra İyileşme Ne Kadar Sürer?

Fistül Cerrahisinden sonra 1 hafta boyunca hafif veya orta derecede bir ağrı olabilir ancak bu ağrı, ağrı kesicilerle kontrol edilebilir. Okula veya işe dönme süresi genelde kısadır.

Anal fistül veya apse drenajı sonrası hastanın günde 3-4 kez ılık oturma banyosu yapması önerilir. Bu dönemde yumuşak kıvamlı dışkılama önemlidir, bunun için lifli gıda tüketmek veya laksatif almak uygundur. Cerrahi sonrası iyileşme döneminde sümüksü akıntı olması normaldir. Islaklık hissini azaltmak için gazlı bez veya pet kullanılabilir. 

Açıklamalar bilgi verme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için hekiminiz ile iletişime geçiniz.