‘Tüp mide’
olarak bilinen sleeve gastrektomi ameliyatı günümüzde dünyada en sık uygulanan
obezite cerrahisi yöntemidir. Diğer ameliyat yöntemlerine görece daha kolay bir
yöntem olup karın bölgesinden yaklaşık 1 cm’ lik 4-5 adet delikten laparoskopik
olarak yapılmaktadır. Ameliyat süresi yaklaşık 1-1 buçuk saat kadar
sürmektedir. Bu yöntem ile midenin normal fizyolojik yapısı korunmakta, mide
şekil itibari ile tüp şekline getirilmekte ve böylece erken doyma
sağlanmaktadır.
Bu ameliyat ile
bir yıl içinde fazla kiloların yaklaşık % 80-90’ ı verilmektedir. Bu ameliyatın
avantajları sindirim sisteminin fizyolojisinin değişmemesi, mide ile barsak
arasında anastomoz (yeni bağlantı) olmaması, ömür boyu vitamin kullanma
ihtiyacı olmaması, ameliyat süresinin daha kısa sürmesi, revüzyonunun daha
kolay olması, diyare ve dumping sendromunun görülmemesi sayılabilir.
Dezavantajları arasında ise % 20-30’ lara varan yeniden kilo alımının olması,
bazı hastalarda reflü şikayetlerinin artması sayılabilir.
Açıklamalar
bilgi verme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için hekiminiz ile iletişime geçiniz.